C A F Törners
”Huslig Andaktsbok”
August Bondeson
Carl Adolf Fredrik
Törner
”Skollärare John Chronschoughs memoarer”
Släktnamnet Törner
Redan i tidiga tonår så undrade jag varifrån släktnamnet Törner kom. Att morfars far, prästen Carl Adolf Fredrik, hette Törner, det visste jag. Det gick något rykte i släkten att det skulle ha något franskt ursprung. Men var det så?
Så småningom hitta jag en bok, ”Huslig Andaktsbok”, som prästen lämnat efter sig där han antecknat lite, bl.a. när vänner och släkt avlidit. På sidan för den 24 augusti kunde jag läsa: ”Min goda mamma, Maria Christina Törner f Dahl (i Marstrand) dog i Göteborg kl 11 e.m. 60 år 1854.” Marstrand? (Hon var inte 60 utan 65 år när hon dog och var inte född Dahl utan Hager, ev Häger. Kanske visste inte CAF detta. Detta är dock en annan historia, om än väldigt dramatisk!)
CAF’s far måste ju i alla fall ha hetat Törner. Mer fick jag inte reda på då. Inte förrän långt senare, när jag började släktforska, förstod jag. Då hittade jag CAF’s far, Anders Törner. Anders far visade sig heta Elias Tönnesson. Varför kallar sig då Anders för Törner och inte Eliasson som han borde gjort efter tidens sed?
Av andra orsaker kom jag att läsa August Bondesons ”Skollärare John Chronschoughs memoarer” och där, på sidorna 120 – 128, slog det mig plötsligt, så måste det ha gått till!
Anders Törner, och hans släkt bakåt i tiden, levde och verkade i Nordhalland, bla i Ölmevalla socken söder om Onsalahalvön och Kungsbackafjorden.
Anders verkade som ”privatlärare”. Alltså måste han ha gått på ”skollärareseminariet” i Göteborg, precis som Bondesons huvudperson.
Så vad som berättas på sidorna 120 – 128 är, vad jag tror, förklaringen till släktnamnet Törner! Klicka på boken om du vill läsa utdraget.
Anders blev uppmanad att ta ett namn ”värdigt” en lärare på den tiden.Jag tror, helt enkelt, att han då valde att ändra sin fars efternamn, Tönnesson, till Törner.